Džezva

Příprava kávy v džezvě

   Pokud máte rádi ,,klasického českého turka", tak musíte vyzkoušet přípravu kávy pomocí Džezvy (také Ibrik, Briki, středovýchodní kávovar, cezve, rakwa, finjan a kanaka). Džezva je měděná nebo mosazná konvička s dlouhým držátkem.  Káva připravená pomocí Džezvy je podobná ,,českému turkovi". Nevýhodou této přípravy kávy je vyšší obsah kofeinu.

Postup přípravy kávy v džezvě

    Nejdříve si namele kvalitní praženou zrnkovou kávu na co nejmenší hrubost (hladká mouka). Na 100ml vody použijeme 6g namleté kávy. Naše Džezva pojme 300 ml, proto jsme namleli 18 gramů kávy.

 Mlýnek-s-džezvou Váha-s-kávou

   Namletou kávu nasypeme do džezvy a zalijeme vodou. Následně promícháme lžičkou a dáme vařit.

 Džezva-1 Džezva-2

 

   Pomalu se začne na povrchu vytvářet hustá pěna. Jakmile začne pěna syčet, musíme džezvu odstavit ze zdroje tepla (káva má teplotu zhruba 97 stupňů Celsia). Pokud to neuděláme káva (káva se připravuje - nevaří se!) se nám spálí a nebude dobrá.

 Džezva-3 Džezva-4

Kávu můžeme ihned podávat :-)

 Připravená-káva-pomocí-Džezvy

Co říkáte? Nebylo to tak těžké, že?

Na závěr pro Vás máme malý tip. Zkuste do kávy přidat nějaké koření, jako je vanilka, chilli, kakao, nebo kardamon.

Umíte připravit kávu i pomocí dalších alternativních metod?

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.